Dünya'nın Son 150 Yıldaki Isı Değişimi

Son 24.000 yılda Dünya'nın iklimindeki değişiklik hakkında toplanan verilerle, araştırmacılar ekibi şimdi tekniği, gezegenin tarihinde daha da geriye


Arizona Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaklaşık 24.000 yıl önce meydana gelen son Buz Devri'nden bu yana dünyanın iklimini yeniden yapılandırmayı amaçlayan bir çalışma yürüttüler. Çalışmaları yakın zamanda “Nature” dergisinde yayınlandı ve üç ana bulguya odaklandı. Çalışmadaki kritik bulgu, son buzul çağından bu yana iklim değişikliğinin ana itici güçlerinin artan sera gazı konsantrasyonları ve dünyadaki buz tabakalarındaki buz kütlesi kaybı olduğunun doğrulanmasıydı.

Çalışma ayrıca, son 10.000 yılda bilim adamları arasındaki son 10.000 yılın daha sıcak mı yoksa daha soğuk mu olduğu konusundaki tartışmayı çözdüğünü iddia eden bir küresel ısınma eğiliminin meydana geldiğini ileri sürdü. Çalışmadaki önemli bulgulardan bir diğeri de, geçen bir buçuk yüzyıldaki küresel ısınmanın büyüklüğü ve hızının, son 24.000 yıldaki sıcaklık değişikliklerinin büyüklüğünü ve hızını çok aşmış olmasıdır.

Aynı zamanda çalışmanın ortak yazarlarından olan Arizona Üniversitesi yerbilimleri doçentlerinden Jessica Tierney, ekibin yeniden yapılanmasının, gezegendeki mevcut sıcaklıkların son 24.000 yıla kıyasla benzeri görülmemiş olduğunu gösterdiğini söylüyor. Ayrıca Tierney, verilerin, insanların neden olduğu küresel ısınmanın hızının, son 24.000 yılda diğer tüm fenomenlerden daha hızlı gerçekleştiğini gösterdiğine inanıyor.

Araştırmacılar, yaptıkları çalışmada, son 24.000 yılda bir 200 yılda bir meydana gelen değişikliklere bakarak küresel sıcaklık haritaları oluşturdular. Araştırmacı Matthew Osman, ekibin oluşturduğu haritaların "gerçekten güçlü" olduğunu ve insanların gezegenin 24.000 yıllık evrimi boyunca dünyadaki sıcaklık değişimini keşfetmelerini kolaylaştırdığını söylüyor. Araştırmacılar, geçmişteki sıcaklıkları yeniden yapılandırma çabalarında iki bağımsız veri seti kullandılar.


Veri setleri, deniz çökeltilerinden toplanan sıcaklık verilerini ve geçmişteki iklimin bilgisayar simülasyonlarını içeriyordu. Ekip, deniz çökellerinde geçmiş sıcaklıklar hakkında bilgi sağlayan kimyasal imzalar aradı. Örneğin, sıcaklık değişimleri binlerce yıl önce ölmüş hayvanların kabuklarının kimyasını etkileyebilir.

Proje bilimcileri bunun mükemmel bir yöntem olmadığını kabul ediyor, ancak bu güçlü bir başlangıç ​​noktası. Bilgisayar simülasyonları, bilim adamlarının yine mükemmel olmadığını kabul ettikleri iklim sisteminin fiziğinin en iyi anlayışını kullanarak geçmişteki iklim hakkında veriler sunuyor. Bununla birlikte, ekibin yöntemine veri asimilasyonu denir ve tekniğin hava tahmini için yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekerler. Ancak, hepimiz bugün hava tahminlerinin ne kadar yanlış olabileceğini biliyoruz.

Son 24.000 yılda Dünya'nın iklimindeki değişiklik hakkında toplanan verilerle, araştırmacılar ekibi şimdi tekniği, gezegenin tarihinde daha da geriye giden sıcaklık verilerine bakmak için uyguluyor. Amaçları, aynı metodolojiyi uzak geçmişte bugün Dünya'dan daha sıcak olan iklimlere bakmak için uygulamaktır. İnsanların küresel ısınmaya neden olup olmadığı veya bunun sadece dünyanın on binlerce yıldan beri yaşadığı bir süreç olup olmadığı tartışılan bir şeydir. Dünya çapındaki bilim adamları, bu soruyu bir kez ve herkes için denemek ve çözmek için çeşitli teknikler ve veriler kullanıyor.

Araştırmacılar, tekniklerini, dünyanın bugün olduğundan daha sıcak olduğu uzak geçmişteki noktaları öğrenmek için uygulayabilirlerse, belki de gezegendeki ısınma ve soğuma dönemlerine neyin sebep olduğu konusunda yeni bilgiler edinebiliriz. Dünya çapında iklim değişikliğini incelemek ve önlemek için muazzam miktarda zaman, çaba ve para harcanıyor ve daha fazla veri, metodolojilerin ince ayarlanmasına yardımcı olabilir.

kaynak: https://www.slashgear.com/a-new-study-finds-the-earth-has-warmed-much-faster-in-the-last-150-years-11699008/

Yorum

BLOGGER
Yazar
Şimdi
Üret
Kazan
Arıyoruz!
Ad

Android,4,Bilim,3,Donanım,2,Dünya,1,Ekonomi,2,Güncel,4,İnceleme,1,İnternet,2,Teknoloji,4,Yazılım,5,
ltr
item
Techof 724: Dünya'nın Son 150 Yıldaki Isı Değişimi
Dünya'nın Son 150 Yıldaki Isı Değişimi
Son 24.000 yılda Dünya'nın iklimindeki değişiklik hakkında toplanan verilerle, araştırmacılar ekibi şimdi tekniği, gezegenin tarihinde daha da geriye
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiNndaZ4DxzwVQWZTxn10ofPJHXaXuUP_Z0bux_JKHvy5WlWOu4uH1DLg9ePfYS4-V18qgPA8jzeZG-6BdRS8LGobXzij5vpeSqFURUhiox4yD_L6uWqgZI97QsNrmBVjfh3nKXkZ40hyGv0UvEzazkcFoxO3riD4NDNQMx51ekxI8U0dhZLgQMbiy-=w640-h360
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiNndaZ4DxzwVQWZTxn10ofPJHXaXuUP_Z0bux_JKHvy5WlWOu4uH1DLg9ePfYS4-V18qgPA8jzeZG-6BdRS8LGobXzij5vpeSqFURUhiox4yD_L6uWqgZI97QsNrmBVjfh3nKXkZ40hyGv0UvEzazkcFoxO3riD4NDNQMx51ekxI8U0dhZLgQMbiy-=s72-w640-c-h360
Techof 724
https://techof724.blogspot.com/2021/11/dunyadaki-hizli-isi-degi.html
https://techof724.blogspot.com/
https://techof724.blogspot.com/
https://techof724.blogspot.com/2021/11/dunyadaki-hizli-isi-degi.html
true
4243090326901504563
UTF-8
Yüklenen Tüm Gönderi Hiçbir yayın bulunamadı Hepsini Gör Devamı Cevap Cevabı iptal et Sil Gönderen Ana sayfa Sayfalar Yayınlar Hepsini Gör BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle hiçbir yayın eşleşmesi bulunamadı Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Şimdi 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Yesterday $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy